Przewodnik Slow Chefa po długowieczności
Witaj w naszej dzisiejszej opowieści o tym, jak żyć dłużej! W końcu wszyscy się o to staramy. Kupujemy kosmetyki odmładzające, kremy z filtrem, które chronią przed fotostarzeniem, ale czy w tym wszystkim bierzemy pod uwagę jedzenie?
W końcu to, co mamy na talerzu także odpowiada za nasze zdrowe i starzenie właśnie!
Nie od dzisiaj mówi się, że dobrze zbilansowana dieta jest ratunkiem dla wielu problemów zdrowotnych. I tak samo dzieje się w przypadku spowolnienia procesu starzenia. Najlepszy krem przeciwzmarszczkowy nie pomoże, jeśli będziesz atakować swój organizm byle jakimi produktami. Dlatego najpierw trzeba zadziałać od wewnątrz.
Zajrzyjmy zatem do naszej księgi długowieczności i czerpmy z tego wszyscy!
Tłuszcze roślinne dzięki sterolom pozytywnie wpływają na wygląd skóry, która staje się bardziej napięta. Świetnie działają również na paznokcie, wzmacniając je. A przecież im lepszy wygląd skóry, tym młodziej wyglądamy.
Więcej warzyw i owoców to kolejny punkt naszej księgi długowieczności. Mikroelementy i witaminy zawarte w owocach i warzywach mają naprawdę pozytywny wpływ na organizm od środka oraz na kondycję skóry. Jedząc regularnie warzywa i owoce, szybko zauważysz różnicę.
Więcej błonnika! Wyrzuć wszelkie produkty o niskiej zawartości błonnika na te pełnoziarniste. Błonnik jest niczym płynne złoto. Świetnie wpływa na jelita oraz obniża ryzyko chorób.
Antyoksydanty ochronią Cię przed zmarszczkami. W końcu utlenianie to proces, który jest bezpośrednio związany ze starzeniem się. Wolne rodniki krążą po naszym organizmie i sieją istne spustoszenie. A tego przecież nie chcemy! Gdzie zatem szukać przeciwutleniaczy? Tutaj na białym koniu podjeżdża pietruszka, czerwona papryka, warzywa kapustne czy też marchew, cytrusy i porzeczki. Wybór jest szeroki i przede wszystkim smaczny.
Więcej o antyoksydantach znajdziesz w naszym poprzednim wpisie.
Przechodzimy do kolejnej karty naszej księgi. Tutaj ilustracje z piorunami i błyskawicami przepędzają fast foody i słodycze z Twojej diety. Wszelkie pryszczowe niespodzianki pojawiają się często po zjedzeniu wysokoprzetworzonej żywności. W pierwszej kolejności przyspiesza proces utleniania się komórek, co powoduje starzenie się, a w dalszej perspektywie niekorzystne zmiany w komórkach czy nowotwory. Rzecz jasna mowa tutaj o regularnym jedzeniu takich rzeczy.
Dodatkowe działania w służbie młodości!
I teraz, do tego wszystkiego dopiero zacznij dorzucać produkty zewnętrznego. Filtry przeciwsłoneczne, które chronią przed szkodliwym działaniem słońca, kremy przeciwzmarszczkowe oraz nawilżające.
Dodatkowo nic tak nie napina skóry, jak aktywność fizyczna, którą zawsze i wszędzie polecamy! Do tego picie wody, które świetnie wpływa na kondycję skóry, zapewniając jej optymalne nawodnienie oraz promienny wygląd.
Pozytywnym skutkiem przemian jest to, że długość życia Polaków wzrasta. Chętniej zmieniamy nawyki żywieniowe, jesteśmy bardziej świadomi i chcemy lepiej wiedzieć, co jemy. Jemy dużo więcej owoców, warzyw i zdrowych tłuszczów roślinnych. Co ważne, zmniejszamy spożycie soli i mięsa. Coraz więcej młodych osób wybiera wegetarianizm lub semiwegetarianizm. A to wszystko sprzyja młodemu wyglądowi skóry i lepszemu samopoczuciu.
Zamykamy naszą księgę. Teraz czas na Ciebie i Twój rozdział związany ze zdrowym żywieniem!
Przeczytaj również:
Comments:0