Superfoods – część 4 – siemię lniane i olej lniany
Czy Superfoods są nam w ogóle potrzebne?
O Superfoods pisaliśmy już w poprzednich częściach. Omówiliśmy nasiona chia, komosę ryżową, czarnuszkę, ostropest plamisty, imbir w części pierwszej. Sezam, buraka i czosek opisaliśmy w części drugiej. Natomiast o jagodach goji i oleju kokosowym pisaliśmy w części trzeciej. Lista Superfoods jest zależna od kraju, klimatu i potrzeb organizmu. Inne składniki są priorytetem dla osób mieszkających w gorącej Afryce, a zupełnie inne potrzeby mają nasze organizm w czasie wietrznej zimy. Różnorodność potrzeb można również zaobserwować w statystykach zachorowalności.
Jedzenie – profilaktyka chorób
Jedzenie powinno chronić nas przed chorobami. Jeżeli wiemy, że nasz organizm ma predyspozycję do jakiejś choroby to mamy ułatwioną drogę. Możemy wówczas wprowadzić profilaktykę i kontrolować stan zdrowia skierowany na ten konkretny obszar. Przykładowo, jeżeli w rodzinie notorycznie powtarza się cukrzyca, to należy zadbać o regularne badania krzywej cukrzycowej. Można również zakupić glukometr i zapisywać pomiary, by kontrolować, gdy poziom cukru we krwi się zwiększa (choć jest nadal w normie). Dzisiaj zamykając cykl o Superfoods, przyjrzymy się ponownie małym ziarenkom, które ukrywają w sobie moc superżywności. Przed Państwem Siemię Lniane! 🙂
Siemię lniane – zbawienie na układu pokarmowego
Siemię lniane to bomba kwasów omega-3 oraz błonnika. Takie połączenie zapewnia wysoką zdrowotność tych ziarenek. Stąd też bez żadnych wątpliwości zaliczamy je do Superfoods. Świetnie przeciwdziała miażdżycy, wspomaga perystaltykę jelit, pomaga w regularnym wypróżnianiu, co jest profilaktyką nowotworu jelita grubego. Śluz, który tworzy się w kontakcie siemienia z wodą cudownie otula gardło, przełyk, żołądek i jelita. Dzięki temu wspomaga pracę gardła, co jest cenną wskazówką dla osób, które pracują w zawodach mówców, śpiewaków lub przebywają wiele godzin w pomieszczeniach klimatyzowanych, które mocno wysuszają śluzówkę gardła. Łagodzi podrażnienia układu pokarmowego, zalecany jest po przejściu stanu zapalnego, u osób z nadżerkami lub problemami jelitowymi. Dodatkowo wzmacnia on naturalną florę bakteryjną jelit. Wystarczy regularnie spożywać szklankę wody z łyżką siemienia lnianego niemielonego! Siemię możemy również dodać do koktajlu, zupy, czy szklanki z sokiem.
Siemię lniane – bogactwo witamin
Bogactwem witamin rozpuszczalnych w tłuszczach zawiera właście siemię lniane: A, E, K. Ten kompleks powinien ucieszyć w szczególności kobiety. Witamina A odpowiada za sokoli wzrok, ale również za stan naszych włosów i paznokci. Natomiast witamina E jest witaminą młodości i płodności, powinna być szczególnie dostarczana do organizmów kobiet starających się o potomstwo. Z kolei witamina K jest odpowiedzialna za krzepliwość krwi. Superfood w postaci siemienia lnianego ma właściwości antynowotworowe, w szczególności w profilaktyce raka piersi, stąd szczególnie kobiety powinny regularnie spożywać siemię lniane.
W jakiej formie najlepiej spożywać siemię lniane?
Najlepiej kupować siemię lniane w całości i moczyć je albo mielić w młynku tuż przed spożyciem. Na sklepowych półkach możemy znaleźć siemię lniane mielone. Jednak cenne kwasy omega-3 bardzo szybko się utleniają (trwa to około 3 tygodni). Utlenione kwasy tłuszczowe są szkodliwe, rakotwórcze, ale również toksyczne. Należy uważać, ponieważ kupując siemię lniane mielone możemy narobić szkody w organizmu, a nie przybliżyć go do zdrowia. Jedynie siemię lniane kupowane w całości to Superfoods! Siemieniem lnianym możemy posypywać wszelkiego rodzaju sałatki, koktajle, surówki, a nawet możemy przygotować z niego zdrowy kisiel.
Olej lniany – zbawienie dla chorób układu krążenia
Produktem produkowanym z siemienia lnianego również zaliczanym do produktów Superfoods jest olej lniany. Olej lniany przez zawartość nienasyconych kwasów tłuszczowych jest wykorzystywany w profilaktyce i wsparciu leczenia chorób układu krążenia. Osoby po przejściu zawału serca, chorujące na miażdżycę, z podwyższonych cholesterolem frakcji LDL powinny spożywać regularnie olej lniany, a jednocześnie wyeliminować masło, margaryny, smalec. Polecany jest również osobom z chorobami układu nerwowego, depresją, chorobą Alzheimera, czy chorobą Parkinsona. Oczywiście nie zastąpi on leczenia tak poważnych chorób, ale może wspomóc proces regeneracji.
Czy olej lniany może być używany tylko w kuchni?
Jest on również szeroko stosowany w przemyśle kosmetycznym. Świetnie nawilża skórę, przeciwdziała oznakom starzenia, chroni przed mrozem. Dodatkowo możemy go znaleźć w maseczkach i odżywkach do włosów, ponieważ zmniejsza ich łamliwość i porowatość.
Jaki olej lniany kupować?
Zdecydowanie lepiej kupować olej lniany w małych butelkach, ponieważ podobnie jak mielone siemię lniane szybko traci swoje właściwości, a po utlenieniu staje się szkodliwym produktem. Dlatego nigdy nie można spożywać olejów po dacie przydatności do spożycia! Olej lniany jest tłoczony na zimno, stąd nie można wykorzystywać go do smażenia, pieczenia czy innych obróbek cieplnych. Można spożywać go jedynie na zimno.
Wprowadźmy do naszych dań zdrowe produkty, które będą chronić nasze zdrowie i dodawać nam energię. Pamiętajmy o kupnie dobrej jakości produktów oraz poprawnym przechowywaniu ich. Olej lniany oraz siemię lniane mogą być dodatkiem większości dań dla dorosłych, dzieci i osób starszych.
Przeczytaj także:
- Superfood – bogactwo zdrowia – część III – jagody goji i olej kokosowy
- Superfoods – superbohaterowie naszego układu pokarmowego – część I
Comments:1