Superfood – bogactwo zdrowia – część III – jagody goji i olej kokosowy

Superfood to produkt, które jest źródłem witamin i zazwyczaj jest unikatowym źródłem konkretnego minerału. Warto sięgać po Superfood często i traktować je jako naturalny suplement diety. Opisaliśmy już nasiona chia, komosę ryżową, czarnuszkę, ostropest plamisty, imbir, w części I artykułu, w części II wskazaliśmy właściwości sezamu, buraków i czosnku. Dziś przyszedł czas na jagody goji oraz olej kokosowy. 

 

Jagody goji – Superfood na raka!

Mieszkańcy wielu krajów od lat wykorzystują te Superfood jako lekarstwo w chorobach reumatycznych i przy leczeniu przeziębień. Jagody goji zawierają witaminy C, E oraz z witaminy z grupy B. Witamina C odpowiada w dużej mierze za naszą odporność, ma właściwości antyoksydacyjne, dzięki czemu wykazuje właściwości antynowotworowe. O diecie wzmacniającej odporność pisaliśmy w jednym z naszych poprzednich artykułów. Witamina E jako królowa witamin kobiecych, nazywana jest witaminą młodości i płodności, zapewnia jędrność komórkową, stąd też polecana jest kobietom od najmłodszych lat. Poza tym jagody goji są źródłem składników mineralnych, głównie cynku, miedzi, żelaza, wapnia, selenu i fosforu.

Co jednak sprawia, że jagody goji są na tyle wyjątkowe, iż zostały zakwalifikowane do żywności Superfood?

Jednak za najcenniejszy składnik jagód goji uznano bioaktywny kompleks polisacharydowy LBP (Lycium Barbarum polysaccharides). Wyniki wielu badań jednoznacznie potwierdzają jego pozytywny wpływ na układ odpornościowy, właściwości przeciwutleniające, a przede wszystkim przeciwnowotworowe. Te Superfood przede wszystkim hamują wzrost komórek nowotworowych układu pokarmowego – żołądka, jelita, okrężnicy, które są dużą częścią wszystkich nowotworów. Jednym słowem – jagody goji chronią nas przed działaniem szkodliwych substancji, które również niestety docierają do naszych organizmów.

Więcej o właściwościach jagód goji przeczytacie w tym artykule.

Olej kokosowy – popularny Superfood

Olej kokosowy od kilku lat jest bardzo modnym produktem, który znajduje zastosowanie w kuchni, w kosmetykach, pielęgnacji noworodków, a nawet… w konserwacji mebli. W oleju kokosowym znajdują się cenne średniołańcuchowe kwasy tłuszczowe, m.in.: kwas kapronowy, kaprylowy, kaprynowy, laurynowy. Co oznaczają te trudne nazwy? Kwas laurynowy występuje w dużej ilości w mleku matki, ten pochodzący z oleju kokosowego ma takie same właściwości – wspiera układ odpornościowy, działa przeciwgrzybiczo, przeciwwirusowo i antybakteryjnie.

Dostarczanie organizmowi średniołańcuchowych kwasów tłuszczowych zalecane jest przy wzmożonej pracy umysłowej, czy przykładowo chorobie Alzheimera. Do całego bogactwa działań ochronnych oleju kokosowego należy jeszcze dodać właściwości przeciwzapalne oraz przeciwdziałające rozwojowi Helicobacter pylori.

Jak używać oleju kokosowego?

Olej kokosowy nie ma wiązań nienasyconych, które są pożądane w przypadku olejów roślinnych. Ale dzięki temu oraz wysokiej temperaturze palenia, olej kokosowy nadaje się do obróbki termicznej. Możemy na nim smażyć, dodawać do pieczonego mięsa czy tworzyć przeróżne ciasta na bazie oleju kokosowego. Właściwości oleju kokosowego podczas podgrzewania pozostają niezmienne.

Ważne – jakość produktu Superfood również ma znaczenie

Warto zwrócić uwagę na produkt, który kupujemy. Kiedy dany produkt robi się modny, pojawiają się na rynku tańsze zamienniki, czy odpowiedniki naszego Superfood. Na co więc zwrócić uwagę? Ważną informacją jest informacja o rafinacji tłuszczu. Tłuszcze, które poddane są procesowi rafinacji mają o wiele mniej prozdrowotnych właściwości oraz pozbawione są smaku i aromatu. Wybierajcie więc olej kokosowy nierafinowany! Dodatkowo, jak przy każdym produkcie, należy sprawdzić skład, poza olejem kokosowym nic nie powinno się w nim znajdować.

Superfood – korzystajmy z bogactwa natury

Wszystkie produkty – nawet te okrzyknięte mianem Superfood wymagają precyzyjnego doboru, czytania składów oraz kierowania się jak naturalniejszym procesem produkcji. Zdecydowanie lepiej zakupić mniejszą ilość produktów o dobrym składzie, niż zaoszczędzić na jakości produktu, bo tym samym rezygnujemy z części prozdrowotnych właściwości. Czytajmy składy, ponieważ ani cena, ani marka, ani fakt, że znajdziemy dany produkt na dziale ze zdrową żywnością w markecie, nie jest gwarancją jakości.

Przeczytaj również:

Comments:1

Dodaj komentarz