Jesień, jesień, ach to ty! 🍂

Jesień przybywa…i co odkrywa?

„Czego wiosna nie zasiała – jesień nie urodzi” to polskie przysłowie pokazuje nam, że produkty jesiennie już od wiosny przygotowują się, aby zagościć na naszych talerzach, co jest jednocześnie zgodnie z ideą Slow Food. Wrzesień to także dobry czas na podejmowanie nowych postanowień, którym sprzyja początek nowego roku szkolnego i akademickiego. Wiele osób w tym czasie przechodzi na dietę, wraca do regularnej aktywności fizycznej, a nawet próbuje nowych wyzwań – na przykład przejścia na wegetarianizm. Zobaczmy zatem, co jesień niesie (oczywiście w kontekście Slow Food 🙂 ).

Jesienni bohaterowie

Pani Jesień wprowadza w sezonowe jadłospisy potrawy różnorodne, przede wszystkim też przyprawy korzenne – a więc – rozgrzewające. Główne składniki jesiennych potraw to śliwki, jabłka i… dynia! Bez wątpienia można uznać ją za symbol jesieni. Pestki dyni są źródłem wielu witamin (witaminy A, C, E, B6, K), zawierają również kwas foliowy, tiaminę, niacynę, a także cynk, magnez, potas, wapń, żelazo i fosfor. 

Piękny dyniowy kolor to zaś zasługa beta-karotenów, które pełnią funkcje antyoksydacyjne i przyczyniają się nie tylko do polepszenia zdrowia, ale także działają profilaktycznie. Beta-karoten obniża poziom złego cholesterolu i pomaga przy chorobach układu krążenia. Dynia to zatem prawdziwa bohaterka! 

Sezonowość jesienna, czyli Slow Food

Czy jednak dynia i owoce, takie jak śliwki, jabłka i gruszki to jedyne elementy jesiennych potraw? Pani Jesień odkrywa przed nami produkty, które nawet kolorami przypominają nam o tej porze roku. W jesiennych potrawach królują więc składniki o barwach ciepłych, głównie pomarańczowych lub brązowych. 

Marchewka na przykład, kojarzona z wiosną, najsłodsza jest ze zbiorów w październiku. Cukinie, kabaczki, bakłażany, a nawet kalafiory, to warzywa, które cierpliwie przeczekały wiosnę, aby dojrzeć i zadowolić nas swoimi smakami w porze jesiennej. 

Produkty te mają w sobie wiele cennych składników oraz witamin, które mają wpływ na naszą odporność, a nawet samopoczucie podczas chłodniejszego sezonu. Warto zatem wykorzystać je w swojej jesiennej diecie.

Jesienią potrzebujemy rozgrzać organizm, stąd pola, sady i lasy dają nam cuda, które powinniśmy gotować na powolnym ogniu z małą ilością wody lub dusić czy piec. 

Sady są bogate w owoce, które mają najwyższe ilości błonnika ze wszystkich całorocznych zbiorów. Jabłka, śliwki, gruszki – to raj dla jelit. Według medycyny chińskiej jesień to czas oczyszczania jelit i płuc. O jelita mają zadbać warzywa korzeniowe, wspomniane owoce z naszych sadów, ale również leśne grzyby, które mają właściwości przeciwpasożytnicze. 

Jesień w Polsce rodzi produkty ogrzewające, bogate w beta-karoten, błonnik i witaminę C, byśmy zachowali odporność, ogrzali się, zwolnili przy talerzu gorącej zupy. Jesień to czas ostatnich zbiorów, porządków, odpoczynku i wyciszenia.

Pora początków i powrotów 

Spadające liście oznaczają również początki – roku szkolnego i akademickiego, a także powroty – z urlopów do pracy, oraz do… zdrowych nawyków.

Dowiedz się, co zrobić, aby wrócić do formy jesienią – tutaj przeczytasz artykuł “5 zdrowych nawyków po urlopie”.

Wraz z powrotem codziennych obowiązków, dobrze jest wrócić do prawidłowej diety lub spróbować innego stylu żywienia. Coś się kończy, a coś zaczyna, jesień to idealna pora do eksperymentowania, poznawania swoich upodobań żywieniowych i wprowadzania w życie zdrowych nawyków. 

Czym jesień obdarowała… Slow Chefa?

Jesień zawitała także do nas i obdarowała nas tym, co najlepsze. Uwielbiamy wszystkie pory roku, bo każda z nich niesie serię nowych inspiracji – przewodnią ideą naszych diet jest przecież Slow Food – jedzenie naturalne, ekologiczne i nieprzetworzone. Slow idzie więc w parze z jesiennym flow. 

W naszych dietach znajdziesz dania takie jak: ratatouille, risotto dyniowe, śliwkowa jaglanka z czekoladą, dahl z bakłażanem, kanapki z pastą z dyni. Jesienią serwujemy również dania zawierające rozgrzewające przyprawy, takie jak cynamon, goździki, imbir. Do naszych dań dodajemy więcej warzyw korzeniowych, w tym buraków.

Do wyboru do koloru! Zadowolą one Twoje kubki smakowe, ale przede wszystkim – zadbają o twoje zdrowie oraz sylwetkę. Na jesień 2021 przygotowaliśmy takie pyszności, że na twoim talerzu na pewno nie powieje nudą 🙂

 Przeczytaj też: 

Jeśli chcesz na bieżąco widzieć nasze jesienne potrawy

Comments:0

Dodaj komentarz