Zwolnij trochę, czyli poznaj slow life
Jak już pewnie wiesz (a jeśli nie wiesz, to za chwilę się dowiesz) idea slow food jest bardzo bliska naszemu sercu. Idea ta ma włoski rodowód i polega na niespiesznym podejściu do jedzenia. Co to oznacza? Włosi twierdzą, że warto dać sobie czas na smakowanie jedzenia, delektowanie się im. Slow food to spojrzenie w kierunku lokalnych dostawców z regionu, w którym mieszkamy. To delektowanie się żywnością, która jest zdrowa i służy naszemu organizmowi.
Slow food stoi w oczywistej opozycji do wszystkiego, co fast: wysokoprzetworzonej żywności, a już zwłaszcza do naszego głównego wroga – Glutaminiana, fast foodów i szybkich niezdrowych przekąsek. Slow food to idea, która ma Ci dać chwilę oddechu w ciągu dnia, którą możesz przeznaczyć na cieszenie się posiłkiem. Jest to istotne w obecnych czasach, kiedy niestety spędzamy czas posiłku przy klawiaturze lub z telefonem w ręku. Pospieszne jedzenie nie prowadzi do niczego dobrego i zabiera nam naprawdę fajne odczucia, które wiążą się z jedzeniem i delektowaniem się jego jakością. Co więcej, nie jest dobre dla naszego organizmu. Pochłanianie jedzenia na czas może powodować problemy z trawieniem.
Co ciekawe, od włoskiego postulatu dotyczącego slow food – który wypowiedział krytyk kulinarny Carlo Petrini – w prostej linii powstało pojęcie slow life.
Czym jest slow life?
Tak naprawdę, jeśli slow food to niespieszne delektowanie się jedzeniem, to slow life to niespieszne delektowanie się życiem. Oczywiście nie chcemy Ci teraz powiedzieć, że najlepiej rzucić wszystko i wyjechać w Bieszczady. Jednak chcemy zachęcić Cię do większej uważności. W obecnych czasach żyjemy szybko, robimy dużo rzeczy naraz oraz ciągle spoglądamy na zegarek.
Slow life to zaproszenie do zwolnienia tempa. Mamy tak dużo technologii wokół siebie, czasem lecimy za trendami i kupujemy za dużo. A przecież otacza nas piękna natura, zmieniają się pory roku i upływa czas. I niestety wiele osób przestaje to dostrzegać, ponieważ zajęci jesteśmy scrollowaniem.
Jak zacząć być slow?
Zacznij od idei slow food! Jeśli jesz z naszym cateringiem dietetycznym Slow Chef, to już na starcie masz łatwiej, ponieważ dbamy o lokalność dostawców, regionalne produkty i zbilansowane posiłki. Od siebie możesz dodać do tego więcej uważności. W trakcie jedzenia odłóż telefon i koniecznie odejdź od komputera. Zwłaszcza jeśli nadal pracujesz w trybie home office, to tym bardziej! Zjedz posiłek w spokoju, wygodnie i daj sobie chwilę odsapnięcia. Pamiętaj, że posiłek to przede wszystkim przerwa od tego, co aktualnie robisz. Nie traktuj go jak coś, co musisz zrobić szybko.
Bycie slow to także spędzanie czasu na łonie natury, podróżowanie i poznawanie najbliższej okolicy swojego regionu, korzystanie z dobrodziejstw agroturystyki oraz przede wszystkim spędzanie czasu w gronie najbliższych!
Kiedy celebrowanie posiłku wejdzie Ci w nawyk, to możesz iść dalej. Obcowanie z naturą, wolniejsze życie i przede wszystkim radość z małych rzeczy. Ciągle gonimy za wielkimi celami, a przecież codzienność dzieje się … codziennie. Nie za rok, nie za dwa. Tylko teraz. Oczywiście nie chcemy tutaj brzmieć jak Slow Chef Coelho. 🙂 Chcemy Ci jedynie wskazać, że bycie slow to nie chwilowy trend, tylko coś, co jest zdrowe i kojące w szybkich współczesnych czasach.
Przeczytaj również:
Comments:1