Jak podgrzewać posiłki diety pudełkowej Slow Chef?
Nasz catering dietetyczny Slow Chef zamknięty jest opakowaniach, które zabezpieczamy próżniowo specjalną folią, która sprawia, że Twoje posiłki są świeże i mają higieniczne warunki.
Na każdym z pudełek zawsze umieszczamy informację, jak jeść, czy na zimno, czy na ciepło (czasem można zjeść i na zimno, i na ciepło – wedle uznania). W pierwszym przypadku to prosta sprawa wystarczy zdjąć folię i zacząć jeść. Jednak oczywiste jest to, że nie wszystko można zdjęć na zimno.
W tym artykule chcemy pokazać Ci, jak podgrzać nasze posiłki, by delektować się ich smakiem.
Od razu musimy zaznaczyć, że nie jest to skomplikowany i trudny proces. Odpowiednia obróbka termiczna wydobędzie smak i aromat, dlatego warto poświęcić temu chwilę.
Czego potrzebujesz do podgrzania diety pudełkowej?
Będziesz potrzebować garnka, patelni, mikrofalówki lub piekarnika. Czyli tego, co w sumie każda kuchnia domowa oraz biurowa ma na wyposażeniu.
Oczywiście najłatwiej podgrzać jedzenie w mikrofalówce. W tym wypadku musisz pamiętać o kilku rzeczach.
Po pierwsze, nie musisz wyjmować jedzenia z pudełka na talerz. Ten sposób nie wpływa negatywnie na wartości odżywcze jedzenia. Jedynie zwróć uwagę czy w pudełku nie ma surówki, czy innych dodatków (np. sosów), które lepiej jeść na zimno. Oprócz tego, że te składniki są przeznaczone do jedzenia na zimno, to dodatkowo w obróbce termicznej surówki, surowe warzywa, kiełki, mikroliście, kiszonki i świeże zioła tracą swoje właściwości zdrowotne. Dlatego jeśli są, to po prostu wyjmij je z pudełka.
A jeśli całość jest możliwa do podgrzania, to nakłuj folię w różnych miejscach i włóż pudełko do mikrofalówki. Po co? Jeśli tego nie zrobisz, w trakcie podgrzewania folia wytworzy podciśnienie. A to może doprowadzić do małego wybuchu w mikrofalówce. A nikomu przecież nie chce się sprzątać.
Dlatego wystarczy nakłuć lub ponacinać folię i wszystko przebiegnie prawidłowo. Folia chroni również przed wysuszeniem jedzenia.
Możesz oczywiście przełożyć posiłek na talerz i podgrzać go w ten sposób. Ale wiemy z doświadczenia, że najczęściej wybieracie podgrzewanie w pudełku. 🙂
Natomiast jeśli wybierasz piekarnik, to koniecznie musisz wyjąć jedzenie z pudełka. Przełóż jedzenie do naczynia przeznaczonego do użytku w piekarniku. Najlepiej jak rozgrzejesz piekarnik przed włożeniem potrawy. Wtedy w dosłownie 5-10 minut będziesz mieć obiad gotowy do jedzenia.
Możesz oczywiście użyć patelni lub garnka. Na patelni podgrzejesz mięso czy kaszę, w garnku natomiast zupy.
Tak naprawdę niezależnie co wybierzesz, to główną zasadą jest: nie przypalić. Reszta zależy od preferencji. Sporo osób podgrzewa tylko w mikrofalówce, a sporo tylko w piekarniku. Niektórzy wolą mocno gorące, a inni letnie.
Jak podgrzać dietę pudełkową — najważniejsze rzeczy
W mikrofalówce:
- Nie musisz wyjmować z opakowania.
- Nakłuj folię.
- Jeśli w pudełku jest surówka lub inne dodatki, które je się na zimno, wyjmij je z opakowania.
W piekarniku:
- Wyjmij z pudełka.
- Przełóż do naczynia żaroodpornego.
- Jeśli w pudełku jest surówka lub inne dodatki (np. sos), które je się na zimno, wyjmij je na osobny talerzyk.
Przeczytaj również:
Comments:0