zakwaszanie-organizmu-przyczyny-leczenie-slow-chef

Zakwaszenie organizmu: przyczyny

Zakwaszenie o jest to stan, kiedy zaburzona jest równowaga kwasowo-zasadowa organizmu. Obecnie jest to naprawdę powszechny problem, który jest pokłosiem szybkiego tempa życia oraz stresu, który towarzyszy nam na każdym kroku. Dochodzą do tego złe nawyki żywieniowe i mamy komplet, który osłabia funkcjonowanie organizmu. 

pH człowieka

Aby wiedzieć, o co chodzi z tym całym zakwaszeniem, musisz zdawać sobie sprawę z tego, że każdy produkt, który dostarczasz do organizmu, ma swoje pH. Ich odczyn podawany jest w 14-stopniowej skali pH. Nasz organizm również wykazuje swoje pH i waha się od 7,38 – 7,42. Należy wiedzieć, że są takie miejsca w organizmie jak żołądek, w którym pH sięga około 2, czyli jest bardzo kwaśne po to, by wstępnie strawić białka, a przede wszystkim ustrzec nas przed patogenami oraz pasożytami. Oczywiście te wartości mogą się zmieniać w zależności od tego, czym się żywisz.

Przyjmuje się, że

  • 0-7 to odczyn kwasowy
  • 7-14 to odczyn zasadowy
  • 7 to odczyn obojętny

Jak zakwasić organizm?

Intensywnie na zakwaszenie organizmy wpływają produkty, które są wysokoprzetworzone. Czyli takie, które zawierają dużo konserwantów, barwników i różnego rodzaju polepszaczy. Są to: słodycze, fast foody, soki kartonowe, dania instant. Do tej grupy zaliczamy również półprodukty typu: przyprawa do grilla czy kurczaka. Na zakwaszenie organizmu wpływają kawa, alkohol i papierosy. Swój wpływ ma również zbyt intensywna aktywność fizyczna, długotrwały stres, problemy emocjonalne czy też rygorystyczne diety. Niemniej, najlepiej z miejsca wykluczyć papierosy, fast foody, słodycze i ograniczyć alkohol.

zakwaszanie-organizmu-przyczyny-leczenie-slow-chef

Kolejną grupą, która powoduje zakwaszenie organizmu, są produkty bogate w białko: mięso (zwłaszcza wieprzowe), ryby, nabiał czy nasiona strączkowe. Ale! Nie musimy ich eliminować. Należy je zrównoważyć produktami alkalizującymi, a więc do akcji powinny wkroczyć: owoce, warzywa, ryże, kasze i produkty pełnoziarniste (np. płatki orkiszowe lub owsiane).

Podstawą zdrowej diety powinny być warzywa, owoce i produkty zbożowe. Bogactwo błonnika oczyszcza jelita, wspomagając ich pracę. Dodatkowo warzywa i owoce są nieocenionym źródłem witamin, które przecież są najlepszym suplementem.

zakwaszanie-organizmu-przyczyny-leczenie-slow-chef

Jak widać, zakwaszenie organizmu nie zawsze jest bezpośrednio naszą winą. Czasami nasza emocjonalna sfera przekłada się na samopoczucie oraz kondycję organizmu. Niestety nikt jeszcze nie nauczył się wyłączać stresu czy też problemów, które wpływają na nas emocjonalnie.

Czy zakwaszenie organizmu jest szkodliwe?

Organizm posiada mechanizmy regulujące i swoje specjalne bufory chemiczne. Jeśli zakwaszasz swój organizm, to Twoje nerki i drogi oddechowe pracują intensywniej. Długotrwały stan nadmiernej eksploatacji może prowadzić do pogorszenia się zdrowia oraz ogólnego samopoczucia. I stąd wynika właśnie ważność stanu równowagi kwasowo-zasadowej. Dla wyrównania poziomu pH w organizmie należy mu dostarczyć związków o odczynie zasadowym.

Zakwaszenie organizmu objawy

Objawy zakwaszenia łatwo pomylić z innymi, dlatego tak wiele osób w ogóle nie zdaje sobie sprawy z tego, że ten stan dotknął właśnie ich organizm.

Kiedy Twój organizm jest zakwaszony, możesz odczuwać:

  • bóle głowy, stawów i mięśni (łatwo pomylić z grypą)
  • duże zmęczenie, gorsze samopoczucie i problemy z koncentracją (któż obecnie nie jest zmęczony?)
  • niestrawność, wzdęcia, biegunki i bóle brzucha (wystarczy stresująca sytuacja w pracy i to na niej karb to zrzucisz)
  • częste infekcje i alergie (ta klimatyzacja!)

Jak widać, objawy są dość ogólne, więc łatwo je przeoczyć lub przypisać innym dolegliwościom. Niestety długotrwałe zakwaszenie organizmu prowadzić może do: nowotworów, cukrzycy, otyłości, miażdżycy czy alergii. Dlatego trzeba temu zapobiegać!

Zakwaszenie organizmu – leczenie

Sporo winy ponosi sposób żywienia, więc to w jego zmianie należy szukać pomocy. A konkretniej należy zmodyfikować swoją dotychczasową dietę.

jak-leczyc-zakwaszene-orgaznizmu

Wprowadź następujące zmiany:

  • jedz więcej warzyw i owoców
  • pij minimum 1,5l wody dziennie
  • unikaj soli
  • ogranicz alkohol i palenie papierosów (najlepiej nie pal, a pij bardziej okazjonalnie)
  • unikaj żywności wysokoprzetworzonej
  • dostarcz organizmowi dopasowaną do jego możliwości dawkę ruchu

zakwaszanie-organizmu-przyczyny-leczenie-slow-chef

Jak widać zdrowe odżywianie to nie moda dzisiejszych czasów, a must have, który zapewni naszego organizmowi balans, a nam więcej życiowej energii.

Przeczytaj również: 

Comments:0

Dodaj komentarz