Jak zacząć odżywiać się zdrowo – przepisy na przekąski
Po artykule, w którym opowiadam Wam jak zacząć przygodę ze zdrowym odżywianiem oraz artykule, w którym napisałam co tak naprawdę należy jeść, przyszedł czas na pierwsze przepisy na przekąski Slow Chefa – na dobry początek przygody ze zdrowym odżywianiem 🙂
Pytałam Was jakiś czas temu w InstaStories, jakie są Wasze ulubione niezdrowe przekąski, abym mogła przygotować przepisy na ich zdrowsze odpowiedniki. I tak oto powstał dzisiejszy wpis, w którym prezentuję Wam moje przepisy na przekąski. Bierzcie i gotujcie z niego wszyscy! 🙂
1. Paprykowe chipsy z pietruszki
Chipsy to nieodłączny element większości imprez w polskich domach. A czy kiedyś wpadliście na pomysł, że możecie przygotować je sami? Jak przeczytacie skład popularnych imprezowych przekąsek to szybko zdecydujecie się na opcję domową 🙂 Najlepsze są z pietruszki, to co – zaczynamy?
Składniki:
- 3 korzenie pietruszki – im większe, tym lepiej
- 1 łyżeczka oleju kokosowego – im mniej, tym lepiej
- papryka słodka, pieprz
Przygotowanie:
Pietruszkę obieramy i za pomocą obieraczki kroimy pietruszkę na cienkie plasterki o okrągłym kształcie. Pamiętajcie jednak, że pietruszka mocno się kurczy w piekarniku, także wybieramy jak największe okazy 😉 Im większe korzenie kupimy, tym większe wyjdą nam chipsy. Następnie dodajemy małą ilość oleju kokosowego. Możemy rozpuścić go i rozprowadzić po pietruszce pędzlem lub wymieszać plasterki pietruszki z olejem kokosowym w misce. Chodzi o równomierne pokrycie plasterków pietruszki tłuszczem kokosowym. Przygotowaną w powyższy sposób pietruszkę pieczemy w temperaturze 180 stopni C przez kilka minut do czasu, aż się przyrumieni. Chipsy możecie zrobić również z ziemniaków, jednak zachęcam Was, abyście spróbowali wersję frytek z pietruszki. Ja testowałam kilka wersji: z pietruszki, ziemniaków, z marchewki i najlepsze okazały się pietruszkowe!
2. Frytki z batatów
Ten bardzo prosty patent zdradzili nam specjaliści od sweet potatoes, nasi amerykańscy przyjaciele, których poznaliście kilka tygodni temu w naszym InstaStories, czyli Clint i Paulina. Wówczas Clint pierwszy raz zobaczył i spróbował korzeń selera, ponieważ w USA nie jest on tak popularny jak w Polsce. A my przy okazji poznaliśmy bardzo fajne połączenie smaku – batat i cynamon. W końcu bataty to słodkie ziemniaki a do dań z cynamonem idealnie pasuje cynamon.
Składniki:
- 3 bataty
- 1 łyżeczka oleju kokosowego
- cynamon
Przygotowanie:
Najprostsze na świecie! Tutaj działa ta sama zasada. Bataty kroimy na kształt frytek. Następnie dodajemy małą ilość oleju kokosowego. Możemy go rozpuścić, a następnie wymieszać z nim bataty. Możemy też pokruszyć olej kokosowy na zimno i tak samo wymieszać z nim bataty. Bataty również pieczemy w temperaturze 180 stopni C aż staną się miękkie.
3. Popcorn z ciecierzycy
Kolejny klasyk weekendowych wieczorów z Netfliksem – popcorn. Jeśli chcecie przygotować nieco zdrowszą wersję niż popcorn z mikrofalówki, to gorąco Was do tego zachęcam. Ciecierzyca nie dość, że z wyglądu przypomina popcorn to jeszcze upieczona wspaniale chrupie i można się nią najeść. 🙂 Testowałam wersję z papryką chili, ekologiczną przyprawą curry i maślany z solą wyszedł najlepszy 🙂
Składniki:
- 200 g suchej ciecierzycy
- 1 łyżka masła (lub oleju kokosowego w wersji wegańskiej)
- sól
Przygotowanie:
Ciecierzycę zalewamy wodą w proporcji 3:1 i odstawiamy do namoczenia, najlepiej na całą noc. Kolejnego dnia gotujemy ciecierzycę al dente w świeżej wodzie (nie zostawiamy wody, w której ciecierzyca się moczyła). Staramy się jej nie ugotować do miękkości, ponieważ będziemy ją jeszcze piekli, aby była chrupiąca. Następnie rozpuszczamy na małym gazie masło, po czy mieszamy ciecierzycę z masłem i solą. Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C aż się zarumieni i będzie chrupiąca. Wersja wegańska wyjdzie idealnie z oliwą z oliwek zamiast masła.
4. Orkiszowe nachos z rozmarynem
Nachos to kolejne zaraz po chipsach popularne przekąski, które uwielbiamy chrupać w kinie. A gdyby tak je odchudzić i zrezygnować z klasycznej wersji na rzecz zdrowej mąki orkiszowej i dodać aromatyczny świeży rozmaryn? Sprawdźcie jakie to proste!
Składniki:
- 100 g mąki orkiszowej
- 90 g masła
- 1 żółtko
- skórka starta z połowy cytryny
- dwie gałązki drobno posiekanego rozmarynu
- sól, pieprz
Przygotowanie:
Wszystkie składniki w miarę szybko ugniatamy na jednolitą masę jak najkrócej nagrzewając dłońmi powstałe ciasto. Gotowe ciasto chowamy na godzinę do lodówki, po czym wałkujemy je, kroimy najpierw na podłużne prostokąty, z nich wycinamy trójkąciki wielkości nachos. Pieczemy aż nachos się zarumienią. Podajemy z dipami, o których piszę poniżej.
5. Trzy dipy pasujących do wszystkich powyższych przekąsek
Dipy są świetnym sposobem na przemycenie do pieczonych przekąsek samych zdrowych produktów – świeże warzywa, świeży czosnek, świeże zioła, różne oleje roślinne z pierwszego tłoczenia, świeża papryczka chili. Podkreślamy świeżość, ponieważ to świeże produkty mają najwięcej witamin!
Guacamole
Składniki:
- 1 dojrzałe awokado (zwykłe lub awokado Hass)
- 1 żółty pomidor
- sok z limonki
- świeża kolendra
- papryczka chili
Przygotowanie:
Awokado rozgniatamy widelcem, pomidora kroimy w małą kostkę, kolendrę siekamy. Wszystkie składniki mieszamy. Dzięki dodaniu limonki awokado nie powinno ściemnieć, jednak można jeszcze na guacamole położyć pestkę wyjętą z awokado aż do czasu podania, dzięki temu już na pewno nie ściemnieje J
Salsa z żółtego pomidora
Składniki:
- 2 żółte pomidory
- papryczka chili
- czerwona cebula
- olej konopny
- sok z cytryny
Przygotowanie:
Wszystkie składniki kroimy w drobną kostkę i mieszamy… i gotowe 🙂
Najprostszy sos czosnkowy
- 1 mały jogurt naturalny
- 2 ząbki czosnku
- olej z wiesiołka (lub jakikolwiek inny olej tłoczony na zimno)
- natka pietruszki
Czosnek rozdrabniamy w wyciskarce do czosnku lub kroimy na bardzo drobną kostkę. Wszystkie składniki mieszamy. Wersja wegańska również wyjdzie z jogurtu kokosowego, który wystarczy mocniej przyprawić, np. samym pieprzem, ewentualnie solą.
I jak, przepisy na przekąski nie takie trudne, prawda? Próbowaliście kiedyś wymyślać własne przepisy na przekąski? Jeśli nie, to koniecznie spróbujcie naszych. Zróbcie zdjęcia swoich potraw i oznaczcie nas na Instagramie #przekaskislowchefa a na pewno je zobaczymy!
Comments:0