Dieta pudełkowa w Szczecinie od Slow Chef – co oferuje?

Kiedy już zdecydowałeś się wypróbować catering dietetyczny, zastanawiasz się która dieta pudełkowa w Szczecinie będzie dla Ciebie najlepsza. Bierzesz pod uwagę menu, cenę, testujesz różne diety. Sprawdź czym charakteryzuje się Slow Chef.

Wybór cateringu dietetycznego to nie jest prosta sprawa. Często zastanawiacie się, czy ma wygrać produkt, czy cena. Dziś opisujemy czym charakteryzuje się dieta pudełkowa w Szczecinie od Slow Chef. Jaki catering dietetyczny oferuje Slow Chef?

Produkty zbożowe

Przecież wszyscy wiedzą, że trzeba jeść produkty razowe, więc o co ta afera? No cóż, wybór produktów razowych, tj. pełnoziarnistych, to nie wszystko… Już tłumaczymy. Najczęściej spożywanym zbożem w Polsce jest pszenica i do tego w postaci mąki. Wszyscy uwielbiamy chleb, przetwory mączne… Dlatego też jemy naleśniki, pierogi, kluski, kluseczki, o ciastach już nawet nie wspominamy… Ba! Sami w domu pieczemy pizzę.

Pszenica taka zła?

Pszenica jest szeroko dostępna, tania, lubiana. To dlaczego ta pszenica jest taka zła? Pomijając samą kwestię glutenu, o którym już pisaliśmy, bo to nie o to tutaj chodzi… Słyszeliście o GMO, prawda? Słyszeliście również, że pszenica to jest GMO, prawda? A wiecie co to oznacza? Oznacza to, że nie jest to naturalny produkt. Szacuje się, że obecna pszenica ma jedynie 30% wartości odżywczych w stosunku do jej pierwotnej formy. Pomijając jej niską wartość odżywczą, pszenica jest o wiele gorzej strawna, stąd często występujące problemy jelitowe po jej zjedzeniu.

To co w takim razie jeść?

Także… pieczywo pszenne razowe wcale nie jest takie zdrowe. Jednak nie chodzi nam o to, żeby z dnia na dzień odstawić chleb i jeść tylko kaszę jaglaną, a wszystkie desery przygotowywać z mąki kokosowej. Mimo wszystko warto ograniczyć spożywanie pszenicy do minimum i nauczyć się zastępować ją innymi zbożami. Mamy całe spektrum zdrowych zbóż.

Chleb i kasze

Stąd też, po pierwsze, dieta pudełkowa w Szczecinie od Slow Chef zawiera zdrowe pieczywo żytnie oczywiście pełnoziarniste, czyli razowe. Po drugie, chleb bezglutenowy w Slow Chef występuje tylko ekologiczny. Zaopatrujemy się w najlepszych szczecińskich piekarniach, co tak bardzo cenią sobie nasi Klienci. Po trzecie, chleb z marketów omijamy szerokim łukiem. W Slow Chefie używamy różnych kasz – gryczana (najlepsza jest niepalona), orkiszowa, owsiana; płatków, otrębów. Pszenica? Sporadycznie.

Mięso

W wielu polskich domach mięso dodaje się do każdego posiłku. Przykładowo, na śniadanie kanapki z szynką, na obiad koniecznie muszą być kotlety lub mięso duszone w sosie, a na kolację najlepiej makaron z kurczakiem. W końcu mięso to źródło białka, więc musi się znajdować na naszych talerzach często.

Mięso, zdrowe czy niezdrowe?

Piramida Zdrowego Żywienia i Aktywności Fizycznej u podstawy zawiera warzywa, następnie produkty zbożowe, nabiał, mięso, a na samym końcu tłuszcz. Więc gołym okiem widać, że mięso znajduje się bardzo wysoko. W konsekwencji oznacza to, że powinniśmy je jeść dość rzadko. A dlaczego? Dlatego, że po pierwsze, mięso jest produktem zakwaszającym organizm. Po drugie, mięso jest ciężkostrawne. A po trzecie, jedzenie mięsa zwiększa ryzyko zachorowania na choroby nowotworowe. I nie jest to nasz wymysł. Wskazuje na ten fakt również prof. Mirosław Jarosz, w objaśnieniach do Piramidy Zdrowego Żywienia wskazuje, że „większe niż̇ zalecane spożycie mięsa i przetworzonych produktów mięsnych zwiększa zachorowanie na niektóre nowotwory”.

Czy to oznacza, że nie powinniśmy jeść mięsa?

Zalecenia prof. dr hab. Mirosława Jarosza są takie, aby po pierwsze w celu ograniczenia spożywanie tłuszczu zwierzęcego, wybierać chude gatunki mięs (kurczak, indyk). Po drugie, kolejnym zaleceniem jest zamienianie mięsa na rośliny strączkowe lub jajka. A co na to tradycja? Tradycyjna kuchnia polska obfituje w dania mięsne. Tak samo jak w przypadku dań mącznych, jesteśmy do mięsa przyzwyczajeni. Niektórzy jedzą produkty mięsne nawet kilka razy dziennie. A tak naprawdę mięso pojawiające się raz dziennie jest wystarczające. Tymczasem warto uczyć się powoli “schodzić” z dużych ilości produktów mięsnych na korzyść wyżej wskazanych.

Co na to dieta pudełkowa w Szczecinie od Slow Chef?

Tak też robimy w naszym cateringu, w którym sporo jest dań przygotowanych z roślin strączkowych, czyli fasoli, soczewicy, ciecierzycy. Ponadto, do tego dochodzą jaja, nabiał, w postaci jogurtów naturalnych, twarogów, serków wiejskich. Więc jeśli ktoś by podejrzewał, że w diecie jest mało białka… Dementujemy takie podejrzenia. Z tych wszystkich składników spokojnie uzbiera się wystarczająca ilość. W każdej diecie jest odpowiednia ilość białka.

Warzywa i owoce 

Do tego, że warzywa są podstawą każdej zdrowej i odchudzającej diety nie trzeba nikogo przekonywać. To oczywista oczywistość. A jakie warzywa są najlepsze? Sezonowe. Niestety w Polsce mamy pecha, że wiele warzyw możemy zjeść tylko kilka miesięcy, a nawet tygodni w roku. No niestety, taki mamy klimat… Ale potrafimy sobie z nim radzić. Marchew, buraki, ziemniaki, seler, pietruszka są dostępne w Polsce przez cały rok. Zatem zimą można z warzyw korzeniowych wyczarować naprawdę smaczne zupy, surówki, sałatki, a nawet frytki. Natomiast latem korzystamy z bogatej palety warzyw i owoców, świeżych ziół.

Orzechy

A orzechy jak często się pojawiają w polskich kuchni? Rzadko, zazwyczaj jako dodatek do świątecznych ciast. Nasiona słonecznika, Pestki dyni, Siemię lniane… Dieta pudełkowa w Szczecinie od Slow Chef zawiera ich pod dostatkiem. Nie podnosimy kaloryczności dania tłuszczem lub cukrem… Ponieważ wolimy dać klientowi to, co wartościowe. W Slow Chefie dodajemy orzechy do wielu dań. Na przykład, do ciecierzycy bo bretońsku, do deserów, takich jak brownie, sałatek, kanapek itd…

Tłuszcze

A czy słyszeliście o olejach rafinowanych? Rafinacja jest to proces, do którego używa się wysokiej temperatury i środków chemicznych. W konsekwencji, w procesie rafinacji giną wartości odżywcze. Tani, łatwo dostępny w każdym nawet małym sklepie, olej z plastikowej butelce to właśnie olej rafinowany. Spożywanie w nadmiarze oleju rafinowanego może prowadzić do nadciśnienia tętniczego, czy do choroby serca. Pod względem jakościowym – gorszy do nierafinowanego, pozyskiwanego „na zimno”. Natomiast oleje nierafinowane zalicza się do żywności prozdrowotnej. I takie właśnie oleje trafiają do klientów Slow Chefa. Jednakże należy wspomnieć, że oleje nierafinowane najzdrowsze są spożywane na zimno. Także oliwa z oliwek tłoczona na zimno, olej rzepakowy nierafinowany – takie tłuszcze zawiera dieta pudełkowa w Szczecinie od Slow Chef.

Miód

Jaki jest najzdrowszy słodzik? Jest to miód, o którym pisaliśmy już w jednym z wcześniejszych artykułów. Ponieważ ma szereg właściwości zdrowotnych. Jest produktem naturalnym. Miód ma dobry wpływ na układ sercowo-naczyniowy. Obniża poziom złego cholesterolu. Jest odpowiedni dla osób z anemią. Pomaga zwalczyć przeziębienie. W Slow Chefie słodzimy tylko miodem.

Żywność przetworzona

Nie używamy przetworzonych produktów, mieszkanek przypraw, takich jak gotowe polepszacze smaku. Nie używamy pieczywa z ekspandowanych zbóż. Zamawiając dietę pudełkową od Slow Chef nie otrzymasz pieczywa chrupkiego, czy zbóż ekspandowanych. Nasze potrawy są naturalne, zdrowe i pożywne.

Podsumowanie

Kończąc już ten przydługi tekst 🙂 warto wskazać, że w Slow Chef od początku istnienia firmy, dbamy o jakość produktów i zdrowe podejście do diety. Z czystym sumieniem możemy powiedzieć, że przygotowujemy zdrowe dania, które staramy się również przygotować w jak najsmaczniejszy sposób. Stąd w naszych dietach występują spore kaszy, warzywa sezonowe, orzechy, miód, zdrowe tłuszcze roślinne, warzywa kiszone. Mało natomiast jest produktów mącznych, makaronów pszennych, mięso zazwyczaj występuje raz dziennie. Natomiast w ogóle nie występują w naszej kuchni: cukier, mieszanki przypraw, pieczywo chrupkie, ziarna ekspandowane. No cóż… tak to już u nas jest 🙂

Comments:0

Dodaj komentarz