Zakwaszenie organizmu – czym jest i jak sobie z nim poradzić
Czujesz się zmęczony nawet po weekendowym odpoczynku? Mimo zdrowej diety, nadal masz bóle brzucha? Sprawdź czy przyczyną Twojego złego samopoczucia jest zakwaszenie organizmu. Zakwaszenie organizmu dotyka coraz większą część społeczeństwa. Na czym ono polega? Jak sobie z nim poradzić? Odpowiedzi znajdziesz w naszym najnowszym artykule.
Zakwaszenie organizmu – cóż to jest?
Zakwaszenie organizmu jest to stan organizmu, w którym zaburzona jest równowaga kwasowo-zasadowa. Odpowiedni poziom równowagi kwasowo-zasadowej jest niezbędny do stworzenie optymalnych warunków do procesów życiowych. Swoim stylem życia, żywieniem sprawiamy, że równowaga ta zostaje zachwiania i przesuwa się w kierunku kwasowej.
Zakwaszenie organizmu – symptomy
Zakwaszenie organizmu objawia się wzdęciami, gazami, bólami brzucha niewiadomego pochodzenia, nieświeżym oddechem, chronicznym bólem głowy (może to być także objaw odwodnienia, aby mu zapobiec należy pić co najmniej 1,5 litra wody dziennie, o wodzie możecie przeczytać w tym artykule), pojawieniem się problemów skórnych, brakiem energii. Dodatkowo mogą wystąpić problemy z wypróżnianiem się. Biegunki i zaparcia mogą pojawiać się pojedynczo lub naprzemiennie.
Zakwaszenie organizmu – przyczyny
Na zakwaszenie organizmu, poza nieodpowiednim odżywianiem, wpływają leki, stres, naturalna skłonność organizmu do zakwaszenia, nadmierna aktywność fizyczna, jak również na drugim biegunie, całkowity brak aktywności fizycznej. Dodatkowo czynnikami mocno zakwaszającymi organizm są alkohol, który w towarzystwie słodzonych napojów oraz słonych przekąsek staje się bombą zakwaszającą. Dodatkowo na zakwaszenie organizmu mają wpływ wszelkiego rodzaju suplementy białkowe, które często spożywane są po intensywnym wysiłku fizycznym.
Regularne odkwaszanie podstawą równowagi w organizmie
Organizm ludzki ma naturalną skłonność do zakwaszania, zatem powinniśmy żywnością go odkwaszać, czyli alkalizować organizm, by prawidłowo działał. Każdy z nas poza codziennym doborem odpowiednich składników powinien minimum raz na 2 miesiące dokonać odkwaszenia organizmu (odkwaszanie przeprowadzamy za pomocą diety oczyszczającej, o której pisaliśmy w tym artykule), które polega na odstawieniu produktów powodujących zakwaszenie organizmu i oparciu diety na produktach alkalizujących. Należy pamiętać, że w zależności od stanu organizmu i jego zakwaszenia należy dobrać czas oraz częstotliwość oczyszczania i odkwaszania.
Jakie pokarmy zakwaszają nasz organizm?
Pierwszą grupą, która powoduje najmocniejsze zakwaszenie organizmu to produkty przetworzone bogate w konserwanty, barwniki, polepszacze, czyli słodycze, fast foody, jogurty owocowe, soki kartonowe, dania typu instant (to prawdziwa kopalnia konserwantów), często półprodukty, które używamy w kuchni oraz mieszanki przypraw, jak „przyprawa do… grilla, ryby, kurczaka”, alkohol, napoje gazowane. Te produkty powinniśmy absolutnie wyeliminować z naszej diety.
Drugą grupą powodującą zakwaszenie organizmu są produkty bogate w białko: mięso (w szczególności wieprzowe), nabiał, ryby, nasiona strączkowe. Co wcale nie oznacza, że powinniśmy je eliminować, a mądrze przeplatać z produktami alkalizującymi, którymi są: warzywa, owoce, kasze, ryże, produkty pełnoziarniste, płatki pełnoziarniste (owsiane, orkiszowe itp.).
Piramida zdrowego stylu życia, o której pisaliśmy z jednym z naszych artykułów, od lat podpowiada, że podstawą diety powinny być warzywa, owoce oraz produkty zbożowe, które są bogate w błonnik oczyszczający nasze jelita, wspomagając ich pracę, są doskonałym źródłem witamin, składników mineralnych, które są najdoskonalszym suplementem świata. W każdym posiłku powinny znajdować się produkty z tych grup.
Modne diety a zakwaszenie organizmu
Bardzo często podczas odchudzania eliminowane są węglowodany, a co za tym idzie kasze, ryże, pieczywo, owoce, ponieważ największy mit głosi, że one tuczą. Efektem diet białkowych jest zakwaszenie organizmu, które kończy się poza szeregiem problemów w układzie pokarmowym, szarą skórą, sińcami pod oczami, zmęczeniem, brakiem energii. Zdrowe posiłki mają dodawać nam energię, a nie ją odbierać. Po zbilansowanym obiedzie powinniśmy mieć energię do działania, a gdy potrzebujemy drzemki po posiłku zastanówmy się, czy nie zabrakło tam warzyw, kaszy, a nie było za dużo mięsa.
Pamiętajmy o absolutnie niezbędnym piciu wody, która również ma właściwości alkalizujące, czyli zmniejsza zakwaszenie organizmu. Wypijajmy minimum 1,5 litra wody dziennie (nie wlicza się w tą ilość innych napojów!).
Jako ciekawostkę dodam, że najbardziej zakwaszającym produktem są napoje typu cola, a gdy połączymy ją z alkoholem i słonymi zagryzkami to prawdziwa bomba dla naszego organizmu!
Dbajmy o siebie codziennie, by nasz organizm był naszym wsparciem w codziennych zmaganiach i realizacji marzeń. Dołóżmy do każdego posiłku garść warzyw lub owoców, wypijmy codziennie szklankę naturalnego soku czy modnego smoothie, jedzmy dania bardziej kolorowe, a do pracy zabierzmy wodę, to nasza prawdziwa zdrowotna przyjaciółka.
Dietetyk, mgr inż. Zuzanna Janicka
Comments:4