Miód – zdrowy zamiennik cukru – część II
W pierwszej części artykułu o cukrze, wymieniliśmy jego wady, wskazaliśmy dlaczego biały cukier nie jest zdrowym wyborem. Dziś wskażemy najlepszą alternatywę dla cukru – miód. Od lat miód jest traktowany jako panaceum na przeziębienia, na ból gardła, osłabienie organizmu czy przesuszoną skórę. Opowiemy, jak jest wytwarzany, jakie są rodzaje miodu oraz wskażemy na jego właściwości. Pamiętajmy jednak, że walory te dotyczą jedynie naturalnego miodu.
Miód – długi proces „produkcji”
Miód naturalny jest produktem wytwarzanym przez pszczoły z zebranego nektaru. Pszczoły oddalają się od swojego ula do 3 km, ale zazwyczaj jest to droga około 1 km. Do wyprodukowania 1 kg miodu pszczoły wykonują 150 tysięcy lotów, podczas których odwiedzają 4-7 milionów kwiatów. Taka praca wymaga pokonania dystansu nawet do 450 tysięcy kilometrów! Jeszcze ktoś ma wątpliwości, że pszczoły to istnie robotne istoty?
Wśród rodzajów miodu możemy wyróżnić nektarowe i spadziowe. Odróżnia je sam surowiec do produkcji miodu, miód nektarowy jest produkowany z zebranego nektaru z kwiatów. Miody spadziowe są dziełem zbioru spadzi, inaczej rosy miodowej, która znajduje się na igłach i gałązkach świerku, modrzewia, jodły oraz liściach niektórych drzew liściastych, np. lipy. W zależności od dostępnych w pobliżu pasieki gatunków roślin, pszczoły decydują o tym czy będą zbierać nektary z kwiatów na pobliskich łąkach, czy będą korzystać z rosy miodowej na świerkach.
Zazwyczaj pszczoły decydują się na jeden rodzaj lub grupę roślin, z których wspólnie i wytrwale znoszą surowce do produkcji miodu. Istnieją na rynku miody mieszane. To oznacza, że w pobliżu ula znajdowała się kolorowa łąka bogata w różnego rodzaju kwiaty albo pszczoły zasilały ule z pobliskich lasów. Miody nektarowe to m.in.: lipowy, wrzosowy, rzepakowy, akacjowy, gryczany czy wielokwiatowy. Różnią się między sobą kolorem, aromatem, słodkością, lepkością i konsystencją.
O właściwościach prozdrowotnych wybranych rodzajów miodów możecie przeczytać w tym artykule.
Miód na Twoje serce…
Badania potwierdzają, że miód działa prozdrowotnie na układ sercowo-naczyniowy. Zawdzięcza to zawartości acetylocholiny oraz potasu. Regularne spożycie miodu pomaga w regulowaniu cholesterolu. W badaniach wykazano zwiększenie poziomu cholesterolu frakcji HDL (tzw. dobry cholesterol) i jednoczesne zmniejszenie LDL (tzw. zły cholesterol) przy regularnym spożyciu naturalnego miodu. Miód często zalecany jest osobom po zawale oraz pacjentom z miażdżycą czy nadciśnieniem.
Badania jednoznacznie wskazują na pozytywny wpływ miodu w procesie budowania krwinek czerwonych. Zaleca się więc regularne spożycie miodu osobom z anemią, po operacjach, kobietom w ciąży.
…i na układ pokarmowy!
Miód wykazuje działanie łagodzące w stanach zapalnych, dlatego zalecany jest podczas zapalenia żołądka czy jelit. Stabilizuje ich motorykę i usprawnia gojenie się ran. Dodatkowo, wykazano, że miód zabezpiecza śluzówkę żołądka przed niekorzystnym działaniem alkoholu oraz wspomaga proces detoksykacji, co usprawnia pracę wątroby. Miód może okazać się pomocny przy dolegliwościach typu: wzdęcia, zgaga, odbijanie czy nudności. Normalizuje kwasowość treści żołądkowej oraz może wspomagać leczenie zakażeń układu pokarmowego.
Na problemy z układem oddechowym i pierwsze objawy przeziębienia
Miód bardzo często jest spożywany, gdy czujemy zbliżające się przeziębienie. Wtedy sięgamy po ciepłe mleko lub herbatę z miodem. Ma to uzasadnienie, ponieważ słodki produkt pracy pszczół ma działanie antybiotyczne i aseptyczne. Dodatkowo jest bogactwem mikroelementów: chloru, fluoru, magnezu, potasu, fosforu oraz witaminy A, C oraz witamin z grupy B. Miód poza prewencją przeziębień działa wykrztuśnie, ale również nawilżająco na śluzówki gardła. Polecany jest szczególnie osobom pracujących w zawodach, w które bardzo dużo się mówi oraz osobom, które większość dnia przebywają w suchym, klimatyzowanym pomieszczeniu.
O właściwościach miodu oraz jego zastosowaniu możecie przeczytać również w tym artykule.
Jak spożywać miód?
Najważniejszym aspektem przygotowywania dań czy napojów z miodem jest pamiętanie o tym, aby go nie podgrzewać! Aby zachować wszystkie właściwości miodu należy go spożywać w postaci zimnej. Nie jest więc prawdą, że ciasteczka upieczone z dodatkiem miodu mają wymienione wyżej właściwości. Jeżeli chcemy dodać miód do herbaty czy innego napoju, poczekajmy aż napój ostygnie, by móc w pełni cieszyć się właściwościami prozdrowotnymi miodu.
Sięgajmy po naturalne sposoby walki z dolegliwościami i chorobami, ale przede wszystkim dbajmy o naszą odporność na co dzień! Kanapka z miodem może być atrakcyjną, słodką formą podwieczorku, a jednocześnie prewencją chorób. Zamiast wybierać cukier, sięgnijmy po miód do posłodzenia owsianki, koktajlu czy ostudzonej herbaty. Korzystajmy z całej palety miodów- od tych jasnych i delikatnych w smaku, aż po gryczane i spadziowe, które są intensywne i bardzo aromatyczne.
Przeczytaj również:
Comments:3