dieta z niskim indeksem glikemicznym, slow chef szczecin

Niski indeks glikemiczny, czyli strach ma wielkie oczy

Insulinooporność dotyka w ostatnim czasie coraz więcej osób. Kiedy wyniki wychodzą źle i musisz zderzyć się ze zmianą sposobu, żywienia zaczyna się robić trochę przytłaczająco.

Nagle trzeba więcej uwagi przykładać do składu produktów, rodzaju czy pory spożywania. I wcale nie jest to takie łatwe, zwłaszcza dla osób, które po prostu wcześniej tego nie robiły.

Oczywiście na temat insulinooporności znajdziesz wiele książek i poradników, jednak nam zależy na pokazaniu Ci, że nie ma się czego obawiać i wcale nie jest to takie trudne, jak się wydaje.

Niski indeks glikemiczny

Pierwszym zagadnieniem, które musisz poznać jest niski indeks glikemiczny. Na szczęście nie ma tutaj nic skomplikowanego. Wskaźnik ten mówi o tym, jak szybko po spożyciu danego produktu wzrasta poziom glukozy we krwi.

Oczywiście w przypadku insulinooporności najlepsze dla Ciebie są produkty o niskim indeksie glikemicznym.

Od czego zależy indeks glikemiczny?

Wiesz już, że indeks glikemiczny to wskaźnik, który określa wzrost poziomu glukozy we krwi po posiłku. Teraz musisz jeszcze zapamiętać, że zależy on od kilku czynników.

Stopnia rozdrobnienia produktu
Dobrym przykładem może być zmiana konsystencji dania. Zupa krem będzie miała wyższy indeks glikemiczny niż tradycyjna zupa z warzywami pokrojonymi w kostkę

Przetwarzania i obróbki termicznej produktu

Im bardziej przetworzony produkt tym wyższy jest jego indeks glikemiczny. Warzywa surowe mają niższy indeks glikemiczny niż gotowane, a pieczone górują nad tymi ugotowanymi.

Zawartość błonnika pokarmowego

Dodając do posiłku produkt wysokobłonnikowy, jak siemię lniane, możemy obniżyć indeks glikemiczny dania.

Stopnia dojrzałości owoców lub warzyw

Im bardziej dojrzały owoc tym wyższy jego indeks glikemiczny. Zielony banan spowoduje mniejszy wyrzut glukozy poposiłkowej niż czarny – mocno dojrzały.

Rodzaju obecnych węglowodanów
Węglowodany złożone, które występują np. w pełnoziarnistych kaszach są wolniej trawione niż węglowodany proste, które są w owocach czy miodzie. Dlatego po kaszy wyrzut glukozy będzie wolniejszy niż po owocu.

Czego zacząć unikać najpierw?

Zanim staniesz się mistrzem komponowania swojej diety, najpierw zacznij od eliminacji kilku niepozornych produktów, które z pewnością spożywasz codziennie, a mają one wysoki indeks glikemiczny.

Zacznijmy od najłatwiejszych: pszenne pieczywo, makarony pszenne, płatki kukurydziane, chipsy, frytki.

Sporą różnicę robi eliminacja białego pieczywa na rzecz pełnoziarnistego. Wtedy masz już od razu zdrowy start od śniadania.

W przypadku makaronu pszennego zamień go na makaron z zielonego groszku lub kaszę gryczaną, a obiad będzie dużo zdrowszy dla Twojej insulinooporności.

Na kolację znów prosta sprawa. Surowe warzywa polane dobrej jakości oliwą, do tego kromka z pełnoziarnistego pieczywa.

I jak? Wcale nie jest tak źle jak na początek, prawda?

niski indeks glikemiczny, slow chef szczecin, catering dietetyczny szczecin

Oczywiście koniecznie musisz zapoznać się z meandrami posiłków z niskim indeksem glikemicznym, jednak rozumiemy, że nie jest to takie łatwe, kiedy całe swoje życie jesz inaczej.

Dieta z niskim indeksem glikemicznym od Slow Chefa

A jeśli kompletnie nie masz do tego głowy, bo Twoje wyniki Cię całkowicie zaskoczyły, to też żaden problem. W Slow Chefie mamy Dietę z Niskim Indeksem Glikemicznym, która jest odpowiednio skomponowana i będzie na Ciebie czekać pod drzwiami każdego poranka.

dieta niski indeks glikemiczny, slow chef szczecin, catering dietetyczny

Wykluczyliśmy z niej produkty o wysokim indeksie glikemicznym, ale jednocześnie dbamy o to by była przede wszystkim smaczna. Często osoby mające insulinooporność narzekają, że ciężko zjeść smacznie, ale my udowadniamy, że jest całkiem odwrotnie.

Dania Slow Chef z niskim indeksem glikemicznym to sama przyjemność!

Chociażby nasz autorski Paprykarz Slow Chefa, który serwujemy z chlebem żytnim i ogórkiem kołobrzeskim. Uważamy, że sekret leży w finezji kompozycji dań i łączenia smaków. Przecież koktajl można zrobić na maślance, a muffinki przygotować z kalafiora pieczonego.

niski indeks glikemiczny, slow chef szczecin, catering dietetyczny

W naszej diecie przemycamy wszystko tak, że nie trzeba wykluczać deserów czy makaronów. Makarony zamieniamy na pełnoziarniste, a do niektórych posiłków dodajemy siemię lniane, by obniżyć indeks glikemiczny całego posiłku. Świetnym przykładem jest też hummus, do którego dodajemy niewielką ilość gotowanego buraka, więc wciąż nadaje się dla osób z insulinoopornością.

Co więcej, nasza dieta jest też dobrym sposobem na to, by podpatrzeć, jak można łączyć składniki i nie bać się insulinooporności.

ZAMÓW DIETĘ Z NISKIM INDEKSEM GLIKEMICZNYM 

Comments:0

Dodaj komentarz