Regularne spożywanie = skuteczne odchudzanie
Cały tydzień zdrowo się odżywiasz, przygotowujesz posiłki w domu, starasz się nie jeść fast foodu, ale efekty nie są zadowalające? A pamiętasz o regularności w spożywaniu posiłków? Nasz dietetyk wyjaśnia, dlaczego to jest tak bardzo ważne.
Regularność posiłków, czyli kolejna zasada zdrowego żywienia
Drugą z najczęściej powtarzających się zasad żywieniowych jest regularność posiłków, co oznacza jedzenie 4-5 posiłków dziennie w regularnych odstępach czasu. Zasada ta wynika z fizjologii układu pokarmowego. Osoba zdrowa zazwyczaj po czterech godzinach po posiłku powinna odczuwać głód, wynika to zazwyczaj ze spadku glukozy we krwi. WHO zaleca spożycie 4-5 posiłków dziennie, by nie doprowadzać do niskiego poziomu glukozy we krwi.
Co się dzieje, gdy jesteśmy głodni?
Gdy odczuwamy głód zazwyczaj nasz organizm jest nastawiony na „zdobycie” szybkiej dawki energii. Wtedy bardzo często dopuszczamy się występków żywieniowych i sięgamy po słodycze, kiełbasę, ser żółty, czyli tłuste lub słodkie przekąski, które wywołają duży wyrzut glukozy do krwi, ale też szybki jej spadek. Po 30-40 minutach znowu robimy się głodni, zdenerwowani, rozkojarzeni, ponieważ organizm znowu włącza tryb awaryjny „niski poziom energii” i znowu zaczyna się poszukiwanie pokarmu. To wtedy jesteśmy w stanie zjeść konia z kopytami.
To ile tych posiłków?
Najlepiej sprawdza się model 5 posiłkowy. Idealne ułożenie posiłków wygląda w ten sposób:
I Śniadanie
II Śniadanie
Obiad
Przekąska
Kolacja
Jednak w powyższym modelu obiad wypada koło godziny 13:00-14:00, jeśli pracujemy od godziny 8:00. Jeśli nie masz możliwość zjedzenia w pracy tego posiłku, wtedy proponuję następującą kolejność posiłków:
I Śniadanie
II Śniadanie
Przekąska
Obiad
Kolacja
Czy godziny posiłków mają znaczenie?
Zdecydowanie, nie tylko regularność posiłków, ale pora pierwszego i ostatniego posiłku ma znaczenie. Wokół tego tematu krąży wiele mitów. Niektórzy są zwolennikami napicia się kawy, a po dotarciu do pracy jedzą śniadanie. Osoby zdrowe powinny spożywać śniadanie do 30 minut po przebudzeniu przed rozpoczęciem większej aktywności fizycznej lub zimą przed wyjściem na dwór. To oznacza, że jedną z pierwszych czynności po przebudzeniu jest zjedzenie śniadania, a nie porządki, spacer z psem, ćwiczenia, czy długie kąpiele. Po śniadaniu, kolejne posiłki powinny być umieszczone w odstępie 3-3,5 godziny.
Kolacja, czyli ostatni posiłek budzi najwięcej wątpliwości. Mówi się o tym, że kolacja tuczy, że obciąża wątrobę, że źle po niej śpimy, że powinna być spożywana maksymalnie do godziny 18.00. Zaleca się spożycie lekkiej kolacji 3 godziny przed pójściem spać. Dzięki temu nie będziemy zasypiać będąc głodnym, a jednocześnie organizm będzie mógł spokojnie wypocząć, a nie zajmować się trawieniem. Warunek jest jeden – kolacja powinna być lekka.
Co daje nam regularność spożywania posiłków? Spokój i zdrowie! Nie chodzimy głodni, źli, nie marnujemy czasu na spacer do pobliskiej piekarni po produkty, które dostarczają ogrom cukru i puste kalorie. Mając zaplanowane posiłki zdecydowanie mniej podjadamy niezdrowych przekąsek, co odzwierciedli nam się w obwodzie talii i szlachetnym zdrowiu!
Dietetyk, mgr inż. Zuzanna Janicka
Przeczytaj również:
Comments:2