Ekologiczny barszcz czerwony na zakwasie

Jaka jest wasza ulubiona potrawa wigilijna? Pierogi z kapustą i grzybami, świąteczne pierniczki, kompot z suszu? Moją ulubioną potrawą, z całą pewnością, jest barszcz czerwony, który tak naprawdę można przygotowywać przez całą zimę oraz podawać czysty lub z dodatkami, w zależności od własnych preferencji. Do przygotowania swojego barszczu użyłam warzyw z certyfikowanych gospodarstw ekologicznych z okolic Szczecina oraz dobrej jakości pozostałych dodatków, które opisuję poniżej. Moja babcia, po spróbowaniu mojego barszczu, uznała, że smakuje on jak z jej dzieciństwa. Zatem zabieramy się do gotowania!

Zakwas z buraków ekologicznych

Składniki:

  • 1 kg buraków, ja użyłam buraków ekologicznych z rodzinnego gospodarstwa ekologicznego Danuty i Piotra Król
  • 4 ząbki czosnku
  • 4 liście laurowe
  • 6 ziaren ziela angielskiego
  • 6 ziaren pieprzu czarnego
  • łyżka soli

Przygotowanie

Buraki dokładnie umyć oraz pokroić na kawałki. W uprzednio wyparzonym słoiku, układać buraki przekładając je pozostałymi składnikami zakwasu, a na końcu zalać wodą z solą. Należy pamiętać, że wszystkie składniki zakwasu muszą być przykryte wodą. Tak przygotowany zakwas przechowujemy przez kilka dni w ciemnym i chłodnym miejscu.

Barszcz czerwony na zakwasie

Składniki:

  • 1 włoszczyzna ekologiczna (ja użyłam włoszczyzny z rodzinnego gospodarstwa ekologicznego Danuty i Piotra Król)
  • 10 grzybów suszonych wcześniej namoczonych i umytych
  • 6 śliwek suszonych
  • 3 ząbki czosnku
  • 4 liście laurowe
  • 4 ziaren ziela angielskiego
  • 2 łyżeczki majeranku
  • 8 ziaren pieprzu
  • 6 goździków
  • 1 jabłko
  • 75 ml dobrej jakości soku z czarnej porzeczki

opcjonalnie:

  • dobrej jakości śmietana
  • koperek
  • natka pietruszki
  • ugotowane ziemniaki

Przygotowanie

Wszystkie składniki, poza sokiem z czarnej porzeczki, jabłkiem i śliwkami włożyć do garnka, zalać wodą i gotować co najmniej godzinę. Gotowy bulion przecedzić do czystego garnka, dodać zakwas wraz z burakami i gotować na najmniejszym ogniu jeszcze przez ok. pół godziny. Pod koniec gotowania dodać sok z czarnej porzeczki, jabłko, śliwki. Należy pamiętać, że barszcz nie może się zagotować, ponieważ wówczas straci kolor.

Jeżeli nie chcecie nastawiać zakwasu lub nie macie czasu, możecie użyć zakwasu buraczanego z Gospodarstwa Ekologicznego Dobrodziej lub soku z buraków kiszonych . Szukajcie go w dobrych sklepach ekologicznych.

Barszcz podawać można czysty w kubku, jak również w głębokim talerzu wraz z startymi upieczonymi buraczkami, śmietaną oraz koperkiem lub natką pietruszki, a nawet z ugotowanymi ziemniakami, w zależności od upodobań.

Produkty

  • Użyłam warzyw z rodzinnego gospodarstwa ekologicznego Danuty i Piotra Król pochodzących z upraw bez chemicznych oprysków, wyrosłych na naturalnym nawozie i z użyciem Technologii Efektywnych Mikroorganizmów.
  • Do ugotowania barszczu możecie również użyć zakwasu buraczanego z Gospodarstwa Ekologicznego Dobrodziej, specjalizującego się w ekologicznej uprawie warzyw i owoców. Wszystkie warzywa i owoce z tego gospodarstwa posiadają certyfikat zgodności Rolnictwa Ekologicznego.
  • Zwróćcie uwagę, aby sok z czarnej porzeczki, który wybieracie nie był wyprodukowany z soku zagęszczonego, ja użyłam bezpośredni sok ze świeżych owoców czarnej porzeczki Samsok.
  • Gorąco polecam śmietanę 18% z Bifidobacterium lactis z przetwórni mleka bazującej na tradycyjnych i ręcznych metodach produkcji Klimeko. Jako jedna z niewielu, nie jest poddawana procesowi homogenizacji, jest ona naturalnie gęsta i naprawdę pyszna. Barszcz czerwony, jak również z każda inna zupa będzie z nią smakowała rewelacyjnie.

 

Comments:0

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *